Wessel Pardoel, een afstudeerstudent Vastgoedkunde aan Fontys Hogeschool, heeft op 27 juni 2024 met succes zijn scriptie verdedigd en zijn opleiding afgerond. Zijn Onderzoek Assetmanagement Zorgvastgoed in opdracht van R-ffect, richtte zich op hoe vastgoedafdelingen in de zorgsector omgaan met het verstrekken van vastgoedinformatie aan stakeholders. Het eindresultaat van zijn scriptie werd beloond met een 9.0 en een nominatie voor de CRA Vastgoed Scriptieprijs 2024.
Het afstudeeronderzoek vond plaats door het verrichten van fieldresearch bij diverse vastgoedafdelingen van zorginstellingen in de Verpleging en Verzorging (VV), de Gehandicaptenzorg (GHZ) en de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Tijdens zijn verdediging presenteerde Wessel zijn bevindingen en reflecteerde hij op zijn persoonlijke ontwikkeling gedurende het onderzoeksproces. Wessel: “De interviews met tactische managers bij achttien zorginstellingen gaven mij heel veel waardevolle inzichten over de uitdagingen en aanpak van deze afdelingen bij het beheren van de groeiende hoeveelheid vastgoedinformatie.”
Doel en aanpak van het Onderzoek Assetmanagement Zorgvastgoed
In het onderzoek nam Wessel de rol van ‘assetmanagers’ op tactisch niveau binnen zorgvastgoed onder de loep. Door interviews te houden met professionals die deze functie vervullen, werd geprobeerd een realistisch beeld te schetsen van hun dagelijkse werkzaamheden en uitdagingen. Het onderzoek richtte zich specifiek op de betekenis die tactische managers geven aan de informatie die externe partijen van hen verwachten.
Twee ontwikkellijnen
Om het complexe speelveld in kaart te brengen, volgde het onderzoek twee hoofdlijnen. De eerste lijn richtte zich op de externe stakeholders. Wessel: “Hierbij onderzocht ik welke partijen vastgoedinformatie opvragen van vastgoedafdelingen en hoe deze afdelingen in deze behoefte voorzien. Uit de interviews bleek dat er potentieel 16 verschillende externe stakeholders zijn die informatie over de bestaande vastgoedportefeuille kunnen opvragen. De assetmanagers die ik interviewde, deelden hun ervaringen met de verschillende organisaties en instanties waarmee zij in contact staan.”
De tweede ontwikkellijn betrof het vormen van een systeem binnen vastgoedafdelingen om de vastgoedinformatie voor deze externe stakeholders te verzorgen. “Ik gebruikte hier het perspectief van een tactisch manager. Zo kon ik de rolverdeling in verantwoordelijkheden over vastgoedinformatie zichtbaar maken en de spreiding van de benodigde informatie over verschillende opslaglocaties blootleggen. Een assetmanager binnen een vastgoedafdeling moet zich ervan bewust zijn dat hij onderdeel is van een groter systeem.”
Met het organigram van een vastgoedafdeling kon Wessel dit systeem visueel weergeven. “Door de verschillende componenten over het organigram heen te leggen, werd per vastgoedafdeling een systeem zichtbaar van de huidige situatie. Hieruit bleek dat de verantwoordelijkheden voor bepaalde vastgoedinformatie versnipperd zijn onder verschillende functies binnen de vastgoedafdeling en dat de informatie verspreid ligt over diverse softwaresystemen, leveranciers, adviesbureaus en andere interne afdelingen.”
Resultaten en inzichten
Het onderzoek heeft geleid tot enkele belangrijke inzichten. Zo werd duidelijk dat de verantwoordelijkheden voor vastgoedinformatie versnipperd zijn over verschillende functies binnen de vastgoedafdeling en dat deze informatie verspreid ligt over diverse systemen, leveranciers en afdelingen.
Wessel: “Ik heb uiteindelijk 18 unieke systeemdiagrammen ontwikkeld die de complexiteit van elke vastgoedafdeling weergeven. Deze diagrammen tonen helder hoe vastgoedafdelingen omgaan met de ontsluiting van de alsmaar toenemende hoeveelheid vastgoedinformatie.”
Hier is een voorbeeld van één van de achttien systeem diagrammen:
Persoonlijke ontwikkeling en erkenning
Het eindresultaat van de scriptie is niet zonder meer stand gekomen. Wessel heeft eigenhandig ervaren wat het betekent om onderzoek te verrichten en wat voor uitdagingen hiervoor overwonnen moeten worden. Tijdens zijn verdediging ging Wessel dieper in op zijn ervaringen en leermomenten bij de interviews met de assetmanagers, wat zijn persoonlijke betrokkenheid en toewijding aan het onderzoek benadrukte.
Het eindresultaat van zijn scriptie werd beloond met een 9.0 en een nominatie voor de CRA Vastgoed Scriptieprijs 2024, wat de kwaliteit en relevantie van zijn werk onderstreept.