info@r-ffect.nl +31 (0)499 74 54 09

Eerder schreven we over de renovatie en verduurzaming van ziekenhuis St Jansdal. Inmiddels is na ruim een jaar bouwen bouwdeel X op 6 februari officieel opgeleverd.

De oplevering markeert een belangrijke mijlpaal in ons project. Graag bedanken wij iedereen die hieraan heeft bijgedragen, te weten:

  • Ontwerpproces: IAA Architecten, Halmos, ABT.
  • Ecologisch onderzoek en advies: Ecogroen.
  • Contractvorming: Basalt Bouwadvies (bouwkostendeskundigheid).
  • Uitvoering: Goossen te Pas (bouwkundig aannemer), Homij Installatietechniek (Hanab).

Voorbereidingen voor de verhuizing

Nu werken we hard aan de laatste voorbereidingen, zodat op 12 maart twee poliklinieken naar de begane grond kunnen verhuizen. Deze verhuizing is cruciaal om de continuïteit van zorg te waarborgen. Vanaf 12 april zal de eerste verdieping in gebruik worden genomen door de kliniek, die deze verdieping anderhalf jaar gaat gebruiken tijdens de renovatie van bouwdeel D.

Gebruik van het gebouw

Bouwdeel X is bestemd als uitbreiding van het ziekenhuis en is verdeeld in twee fases. In fase 1 werden tijdelijke bedden gerealiseerd op de eerste verdieping. In fase 2 werd deze verdieping omgebouwd tot een poligebied voor consultaties en kleine behandelingen. Het was essentieel om rekening te houden met de beddencapaciteit, aangezien we tegelijkertijd aan het renoveren zijn voor een nieuw gebouw.

De begane grond huisvest de poliklinieken Oog en Reuma, terwijl de eerste verdieping tijdelijk wordt ingericht voor beddenhuiscapaciteit. Dit is noodzakelijk om de renovatie van bouwdeel D af te ronden zonder capaciteitsverlies.

Uitdagingen en oplossingen

De bouw kende enkele uitdagingen, waaronder een vertraging van 14 weken door strenge winterse omstandigheden en noodzakelijke aanpassingen aan nutsleidingen onder de tijdelijke bebouwing. Dankzij efficiënte samenwerking tussen alle betrokken partijen is het gelukt om deze vertraging grotendeels in te halen zonder extra kosten. Alle lof dus voor de aannemer, die moeiteloos meebewoog en de te nemen hobbels nam.

Bijzondere aspecten van het project

Bij St Jansdal hebben we onze expertise ingezet voor verschillende bijzonderheden:

  • Ontheffing Flora en Fauna: Het tijdig verkrijgen van ontheffing was complex door de aanwezigheid van vleermuizen in het bestaande gebouw. Dit vereiste een specifieke aanpak, planning en werkwijze, om nadelige gevolgen voor vleermuizen te voorkomen.
  • Subsidiekansen: Tijdens het ontwerpproces hebben we intensief gezocht naar mogelijkheden om delen van het gebouw te laten subsidiëren. Een DUMAVA-subsidie leek hierbij een haalbare optie, gezien het hoge niveau van duurzaamheid dat in zowel de bouwkundige als de installatiedelen is geïntegreerd. Helaas bleek het niet mogelijk om bouwdeel X binnen de gewijzigde subsidievoorwaarden te passen. Hoewel de technische raakvlakken met de subsidie evident zijn, maakten de nieuwe regelgeving en voorwaarden het onmogelijk om dit bouwdeel te integreren in de subsidieaanvraag.

In ons volgende artikel gaan we specifiek in op de betekenis van duurzaamheid in maatschappelijk vastgoed.